La Regidoria de Medi Ambient de l'Ampolla promou diversos projectes i activitats per a fomentar la cura de les platges
- Ajuntament
L'inici de la temporada estival fa més visible la problemàtica dels residus i plàstics al mar. En el marc del pla de compromís adquirit per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ampolla per cuidar el medi ambient del municipi, aquests mesos d'estiu es continuaran promovent activitats i projectes amb l'objectiu de mitigar l'impacte que els residus provoquen a les platges i protegir l’entorn natural que envolta l'Ampolla.
Enguany, la Regidoria de Medi Ambient ha instal·lat de nou tres boies SB Buoy a la platja de les Avellanes i tres més a la platja de Cap-Roig. Aquest serà el segon any que la costa del municipi disposarà d'aquests dispositius, els quals filtren microplàstics, per a recollir informació sobre quins tipus de plàstics hi ha presents a les aigües del litoral de la població.
Com a novetat respecte a l'any anterior, l'Ajuntament de l’Ampolla ha signat un conveni amb l'Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), en el qual també participa l’Ajuntament d'Altafulla i altres instituts de Barcelona. Aquest conveni, entre altres aspectes, proporcionarà un estudi més extens sobre la presència d'aquests materials gràcies als diversos punts de mostreig que hi haurà al llarg de la costa catalana. De la mateixa manera que l'any passat, "cal insistir que la finalitat d'aquest projecte no és acabar amb aquestes partícules, ja que és impossible aconseguir-ho, sinó conscienciar la ciutadania d'aquest problema", explica la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ampolla, Meritxell Faiges.
Un altre projecte que s'ha impulsat és la instal·lació de l'escultura El peix que menja plàstic, la qual ha estat creada per l'escultor Rosendo Porro Cuesta, del taller L’Enclusa, i ha suposat una inversió de 2.642 euros. La seva funció és la d'un contenidor que està pensat per cridar l'atenció i així promoure el correcte reciclatge del plàstic en un dels espais naturals on s’utilitza una gran quantitat de recipients d’aquest material. Al mateix temps, també pretén crear consciència sobre que si aquests residus es tiren al mar, molt probablement acabaran sent ingerits per peixos reals. Aquesta escultura està ubicada a la platja de les Avellanes.
En aquesta mateixa línia, la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ampolla ha posat tres compactadores de llaunes a les platges del municipi, dos a la platja de Cap-Roig i una a la de les Avellanes. Aquests dispositius serveixen per aixafar la llauna i que aquesta quedi emmagatzemada dins un dipòsit, reduint l'espai i facilitant el seu trasllat a la planta de selecció i tractament de residus. "Juntament amb el plàstic, la llauna és un dels residus que més freqüentment acaba dipositat dins del mar", comenta la regidora.** "Les llaunes, fetes d’alumini, són un dels productes que tenen més capacitat per a ser reciclats i, malauradament, un percentatge molt petit torna a la cadena de reutilització"**, afegeix Faiges. La instal·lació d'aquestes compactadores de llaunes s'emmarca en el projecte de les minideixalleries que hi ha al municipi i són gentilesa de l'empresa de recollida selectiva Blipvert.
Per últim, un any més es duran a terme quatre tallers a la platja de les Avellanes, adreçats a infants i famílies, que tindran com a objectiu conscienciar sobre el reciclatge i la cura de l'entorn natural. "Creiem que una bona educació mediambiental és fonamental per tal de canviar les coses", declara la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ampolla, Meritxell Faiges. Aquests tallers, que porten com a títol Una mirada al mar, aprofundeixen en les deixalles que es troben en aquest entorn i quin ús se'ls hi podria donar abans de ser abocades indegudament, sigui al mar o a altres indrets.