GastroMar l'Ampolla 2021 converteix el nostre municipi en referent culinari i sostenible del territori
- Ajuntament
La primera edició del GastroMar l'Ampolla, les jornades professionals de cuina i ciència, ha comptat amb la presència de reconeguts xefs com Hermanos Torres**, del restaurant Cocina Hermanos Torres; Mateu Casañas, dels restaurants Compartir (Cadaquès) i Disfrutar** (Barcelona); Vicent Guimerà*, del restaurant L'Antic Molí; Quim Casellas*, del restaurant Casamar; Albert Raurich*, del restaurant Dos Palillos; i Ada Parellada, del restaurant Semproniana, entre d'altres, que han creat en directe plats i receptes marineres tant de cuina clàssica i tradicional com de fusió mediterrània-oriental, així com de cuina d’autor contemporània, moderna i conceptual.
D'altra banda, des del vessant acadèmic i científic, coordinat per la Fundació Alícia, experts de referència han intervingut a cada sessió per parlar de com es pot continuar gaudint de tot allò que el mar ofereix i, al mateix temps, afavorir la seva ecologia, l’economia local, la vida dels pescadors, la restauració, el turisme sostenible, la salut de la ciutadania, la cultura i el plaer gastronòmic.
Entre els experts s'ha comptat amb Montse Marquès, investigadora del Laboratori de Toxicologia i Salut Ambiental Tecnox de la Universitat Rovira i Virgili; Lourdes Reig, biòleg i doctora en Ciències del Mar, professora titular de la Universitat Politècnica de Catalunya i directora de la Xarxa d'I+D+I Marítima de Catalunya; Joan Baptista Company, investigador científic de l'Institut de Ciències del mar del CSIC (ICM-CSIC) de l'ICATMAR; i Jordi Tresserras, director del Laboratori en Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona.
Aquestes jornades professionals de cuina i ciència, emeses per streaming des de l'hotel Flamingo de l'Ampolla i impulsades per l'Ajuntament de l'Ampolla, han tractat temes relacionats amb la cuina marinera tradicional i contemporània, “la cuina d’abord”. Durant els tres dies, s'han exposat temes d’investigació, ciència, salut i sostenibilitat, realçant espècies de peix i productes mariners poc habituals als mercats i a les cartes dels restaurants.
GastroMar l'Ampolla "neix com un esdeveniment per donar a conèixer els productes del mar de les Terres de l’Ebre, com cuinar-los de manera sostenible i consolidar l'Ampolla com un referent culinari i sostenible del territori", explica Meritxell Faiges, regidora de Turisme de l'Ajuntament de l'Ampolla. De fet, des de l'organització "pretenem establir aquest acte com un congrés anual on es puguin obtenir unes conclusions sobre el consum de peix senzill i aconseguir que els restauradors, com a màxims prescriptors gastronòmics, s’impliquin amb aquest objectiu principal".
Conclusions GastroMar l'Ampolla 2021
Com a conclusions principals, compartides per Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, s'ha exposat que és fonamental impulsar una economia blava basada en el diàleg de totes les parts implicades, científics, administracions i pescadors, i en la sostenibilitat econòmica, ecològica i territorial.
A més a més, s'ha conclòs que és necessari fomentar una pesca més selectiva, donar a conèixer a la societat l'extens ventall de peixos que hi ha al litoral Mediterrani i com es poden aprofitar totes les seves parts, per exemple l'espina o la pell. De la mateixa manera, es va realçar l'oportunitat d'aprofitar espècies invasores com el cranc blau perquè esdevinguin una font d'ingressos per als pescadors del Delta de l'Ebre i al mateix temps que la pesca ajudi a controlar la seva presència.
Concurs L'Ampolla, cuina de l'ostra
En el marc d'aquest congrés culinari, diumenge la tarda es va celebrar la 7a edició del concurs L'Ampolla, cuina de l'ostra, on restauradors de la localitat van presentar un plat d'ostra cuinada.
El jurat, format per Quim Casellas*, del restaurant Casamar Llafranc; Iolanda Bustos, del restaurant Baix Empordà; i Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, va decidir que la proposta més saborosa va ser la de Sergio Màrquez, del restaurant del Mar Flamingo, amb el Ceviche d'Ostra del Delta; seguida per la de Teima Caballé, del restaurant Sol, amb Pedres d'Ostres; i en tercera posició es va situar Mari Carmen Montero, del restaurant Club Nàutic-Casa Montero, amb el plat d'Ostra del Delta a la garnatxa amb gel de fruits vermells.
Recupera totes les sessions en aquest enllaç.